Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Nyheter

 • En femteplats för team Dryburgh vid JVM

  Sverige avslutade med flaggan i topp och vann den sista grundspelsmatchen mot Kina med hela 8-2. Det blev totalt 5 vinster och 4 förluster för vårt svenska lag, samma resultat som två av slutspelslagen (Kanada och Norge). Inbördes möten var det som till slut avgjorde vilka lag som tog sig till slutspel. Det blev en fin femteplats för lag Dryburgh.Vi tackar för ett spännande JVM och ser fram emot kommande äventyr!
 • Isabella Wranå om kvalet och VM-platsen i Mixed Dubbel

  Ett tufft startfält med en rad av världens absolut bästa curlingspelare deltog i det svenska kvalet om VM-platsen i Mixed Dubbel. Fem lag spelade en grundserie där bästa laget gick direkt till final. Tvåan och trean möttes i semifinal.Syskonparet Rasmus och Isabella Wranå slutade på 3-1 i grundserien, liksom Anna Hasselborg och Oskar Eriksson. Genom inbördes möte gick Wranås direkt till final. I semin fick Anna och Oskar möta Almida de Val och Daniel Magnusson. Semifinalen var otroligt jämn och avgjordes först efter skiljeomgång där Almida och Daniel stal en poäng för vinst och kvalificering till finalen.Isabella Wranå om turneringen: Det var väldigt tufft startfält, så vi tog inte för givet att vi skulle gå till slutspel inför turneringen. När vi kollade på semifinalen var det också tydligt att det skulle bli en tajt finalserie oavsett vilka som gick vidare.Finalserien som spelades i bäst av tre, inleddes med en övertygande vinst vardera för båda lagen, följt av en betydligt jämnare och avgörande tredje match. Isabella och Rasmus tog ledningen tidigt och vann tillslut med 9-6. Det blir lagets andra VM tillsammans, då de spelade ihop även 2022 och gick till kvartsfinal.Hur är det att spela tillsammans med sin bror? Det funkar jättebra för oss. Vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi är ganska olika personlighetsmässigt men känner varandra väldigt väl och vi är bra på curling i våra olika roller. Rasmus är väldigt bra på att sopa och spela hårda utslagningar och jag är van vid rollen som skip, så det känns som en bra sammansättning för just mixed dubbel.Förberedelserna för VM kommer främst att göras på var sitt håll, då Rasmus ska iväg på VM herrar tillsammans med lag Edin och sedan ska båda lagen till Players Championship.Precis som innan, så förbereder vi oss genom att spela och träna med våra respektive lag och så får vi förhoppningsvis en del tid sedan inför VM, för att kunna finslipa detaljer, säger Isabella.Isabella och Rasmus ser fram emot VM på hemmaplan som återigen blir lite av en familjehistoria, eftersom deras pappa, Mats Wranå också spelar VM Seniors för Sverige som kommer att pågå samtidigt.VM ska bli superkul! Både jag och Rasmus känner att vi vill ha revansch för VM 2022 när vi förlorade kvartsfinalen. Extra roligt att det går i Östersund också, eftersom jag upplevt några av de mästerskap de arrangerat, men främst som publik eller tillsammans med curlinggymnasiets elever som varit volontärer. Rasmus har spelat junior VM i Östersund 2012 men för mig är det första mästerskapet på hemmaplan.Sen är det jätteroligt att pappa är på plats också. Både familj och vänner kommer att samlas och mellan matcherna kan vi gå och heja på pappa. Vi ser fram emot att åka dit, spela curling och sikta på att ta medalj!
 • Lär känna Svenska Curlingförbundet
  Del 1: Johan Nygren

  Under den här rubriken kommer du få chans att lära känna Svenska Curlingförbundet lite bättre. Först ut är Johan Nygren som jobbat på curlingförbundet som utvecklingskonsulent sedan i höstas, men som från 1 mars kommer att vikariera när förbundskaptenerna Alison Kreviazuk och Fredrik Lindberg är föräldralediga.
 • In Memoriam: Alf Göransson 1947-2024

  Alf Göransson somnade hastigt in i sitt hem i Sveg den 19 januari i år, han efterlämnar sig sina barn Ingela, Ronney, Stefan, Thomas och Tobias samt en stor vänkrets och släkt i sorg. Alf var ursprungligen jämtlänning men hamnade i Sveg där de byggde sitt hus i mitten på 70-talet. Han kom i kontakt med curlingen i mitten på 80-talet då de två äldsta sönerna började spela vilket senare fylldes på med hela brödraskaran. Alf spelade även själv på klubbnivå men hans största egenskap var nog som curlingförälder, där han följde sina söner och då ofta på plats där de spelade.Han var en stor eldsjäl och drivkraft för Svegs Curlingklubb där han vid sin bortgång var både kassör och ordförande men som genom åren jobbat mycket för klubben och alla dess verksamheter. Hans första officiella post var som klubbens revisor men han var även utbildad domare där han var behjälplig vid en del större mästerskap. Vid tiden för hans bortgång planerade vi för ett styrelsemöte och det sista meddelandet för detta skrev Alf ”Jag kan ta en fika vilken kväll som helst till veckan”. Detta symboliserar mycket Alf och hans sätt och gärningar genom att se lätt och positivt på saker.Alf blev änkling för mindre än ett år sedan men får nu åter dansa ovan molnen med sin Anita till deras älskade Lasse Stefanz.Sov gott och tack för all Alf Göransson.Begravningen hålls fredag 23 februari kl 14.00 i Linsells kyrka, Sveg.Text: Sven Olsson
 • Lag Dryburgh på plats i Lohja

  Lag Dryburgh, Sveriges lag på JVM flickor, är sedan torsdag på plats i Lohja, Finland. Det är lagets tredje junior-VM men första gången de är i Lohja. Laget är i arenan för att reka, och förbundskapten Fanny Sjöberg har samlat ihop hela laget för att en telefonintervju.
 • Veteranutbyte mellan Uppsala, Borlänge och Gävle

  Den 13 februari spelades sista omgången av det årliga veteranutbytet mellan Borlänge-Gävle och Uppsala i Borlänge Curlinghall. Det hela spelades med två lag från varje klubb, där respektive klubbs lag mötte de andra klubbarnas lag 2 gångaer. Totalt 8 matcher/lag i tre olika hallar, där den klubb som fick mest poäng totalt vann vandringspriset.Vinnare i år blev IK Fyris Uppsala som trots tufft motstånd lyckades hålla undan för vilt spurtande Borlänge.Det har nu tävlats i åtminstone 5-6 år och förutom curling har det också givits tillfällen till trevligt umgänge klubbarna emellan.På bilderna samlade spelare efter sista dagens matcher, samt Uppsalas nestor Lars-Eric Roxin med vandringspriset som nu återtogs av IK Fyris.Text: Anders Brandelius
 • KG Open och SCF:s Curlinggala

  Missa inte vårens stora Curlingfest i Danderyd den 3-5 maj 2024. Själva tävlingen är en A4-tävling med fokus på trivsel och gemenskap och en Elitklass med damer och herrar tillsammans. I samband med KG Open, bjuder SCF in till galakväll med fest för alla deltagare och utmärkelser för säsongens olika prestationer och händelser.Läs mer och anmäl er på kgopen.se Länk till annan webbplats.
 • VM-kval i Mixed dubbel avgörs i Jönköping 22-25 februari

  Fem lag gör upp om VM-platsen i curlingens mixed dubbel. 22-25 februari spelas VM-kval i Jönköping där det avgörs vilket lag som representerar Sverige på Mixed dubbel-VM i Östersund i april.
 • IK Fyris i Uppsala startar Rullstolscurlingsverksamhet

  IK Fyris Curlingklubb tar ett spännande steg framåt genom att introducera en ny rullstolscurlingsverksamhet. Målet är att bredda intresset för curling och erbjuda en ny dimension av sporten för både nuvarande och potentiella medlemmar.För att locka nya curlare organiserade klubben ett öppet hus där besökarna fick möjlighet att prova på rullstolscurling. Under vägledning från klubbens instruktörer, samt inlånade tränare från Amtatörernas CK, bjöds deltagarna på introduktionspass, där regler och grundläggande teknik delades med intresserade.Utöver prova-på-evenemanget, kommer IK Fyris hålla instruktörsledd träning för rullstolscurlare på måndagar kl 18-19 med start 15 januari. Träningarna är även öppna för dig som missade det öppna huset men känner dig sugen på att testa på curling.Om du befinner dig i Uppsala-området och är nyfiken på rullstolscurling och vill veta mer om verksamheten, mejla rullare@fyriscurling.se. Passa på att testa curling!Är du eller din curlingklubb intresserade att starta verksamhet inom rullstolscurling? Kontakta Isabella.wrana@curling.se för information och tips.
 • Fyris Champions Cup i Uppsala för yngre juniorer

  Hela 8 lag från 4 olika städer var i Uppsala för att tävla tillsammans. Tävlingen startade på lördagen men redan på fredagen kom de första gästerna som övernattade i hallen. Tävlingen spelades enligt Schenkel system där de högst rankande lagen efter varje omgång möts. Under helgen blev det 4 matcher per lag och under lördagskvällen anordnades gemensam pizza buffé och det fortsatte ute på isen med några omgångar av Crazy curling som IK Fyris äldre junior höll i.Sammanfattningsvis blev det en härlig helg med mycket skratt och bra curling. Verkligen kul att vi fick ihop 8 lag till denna tävling och alla lag var taggade på att mötas igen för att göra upp i yngre junior SM som spelas senare i år i Gävle.Vinnare i tävlingen blev lag On-line från IK Fyris. På andra plats kom Sumpan Dragons och på tredjeplats kom Karlstad Kvackers.>>Alla resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  >>Se matcherna igen via youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Text: Niklas Ölmestrand IK Fyris
  Foton: Jeff Martin
 • Youth Olympic Games: En fjärdeplats för Sverige

  Maja Roxin och Jonatan Meyerson tog sig vidare till semifinal i Youth Olympic Games. Matchen mot Storbritannien var jämn och välspelad. Den avgjordes tillslut i sista omgång då Storbritannien hade sista sten och kunde ta den poäng de behövde för att avancera till finalen. Bronsmatchen mot USA såg länge ut att gå Sveriges väg, då Maja och Jonatan spelade till sig en ledning efter halva. Men USA tog ikapp och lyckades tillslut stjäla sista omgången för vinst och medaljen.

  YOG har spelats i Gangwon den 19-1 februari. Sverige representerades i mixed dubbel av Jonatan Meyerson och Maja Roxin. I fyrmannalaget spelade Vilmer Nygren, Astrid Linder, Ivan Almeling och Matilda Lindberg. Truppledare är Axel Sjöberg och Fanny Sjöberg.
 • SM Damer, Herrar och Rullstolscurling

  Den 31 januari - 4 februari avgjordes SM för damer, herrar och rullstolscurling i Jönköping. Hela 31 lag samlades i arenan för fem dagar med matcher, gemenskap och ett rafflande slutspel. På damsidan såg vi en bekant segrare i lag Hasselborg från Sundbybergs CK. En förening som vi blivit vana vid att se på pallen och med pokalerna i hand. I SM Rullstolscurling var det Amatörföreningens CK, Rolling Stones som kammade hem en efterlängtad valör och herrarnas pokal vanns av Sollefteå CK, Nyman, 30 år efter föreningens senaste SM-guld. Stefan Hasselborg från Sollefteå CK:- Jag tänkte först att; Så kan det inte vara. Men det stämmer. Jättekul med guld!
 • Elitidrottsstipendium till Simon Olofsson och Linda Stenlund

  Idrottsgalan ägde rum den 22 januari. Bland alla uppmärksammade, fanns RF:s Elitidrottsstipendiater. Från curlingen fick Simon Olofsson och Linda Stenlund stipendiet, som hjälper unga elitidrottare i sina karriärer.Ingen av dem kunde delta på galan, men båda är mycket glada över utmärkelsen.Simon Olofsson till svensk curling: - Att få elitidrottsstipendiet betyder mycket för mig, jag har sökt i många år och hoppats länge på det. Så att faktiskt få det känns fantastiskt!Det hjälper mig också mycket finansiellt, eftersom jag studerar på heltid så lever jag på studiemedel från CSN. Så under säsongen som är har jag haft ett annorlunda lugn just på den fronten, vilket har varit väldigt skönt. Det lugnet har jag också kunnat ta med mig ut på isen vilket gör att jag presterar bättre!Stort grattis Simon och Linda!
 • Gefle Mixed Doubles 2024

  Isabell Andersson och Simon Granbom fortsätter att vinna på hemma plan! De står som segrare i internationella Gefle Mixed Doubles Cup 2024.Det blev dramatiskt i finalen mot Walczak/Augustyniak där en shootout fick avgöra efter oavgjort efter åtta omgångar. En teedragning Isabell satte perfekt på knappen. Segern var värd 1200 Euro.Glada treor var polska laget, Lipinska/Stych, som vann bronsmatchen efter att ha varit obesegrade i round robin.
 • Lag Edin och lag Hasselborg representerar Sverige vid curling-VM

  Svenska Curlingförbundet presenterar nu truppen inför kommande curling-VM för damer och herrar. Lag Hasselborg representerar Sverige på dam-VM i Sydney, Canada och Lag Edin spelar herr-VM i Schaffhausen, Schweiz. VM damer 16-24 mars, Sydney, CanadaLag Hasselborg, Sundbybergs CK är klara för VM med spelarna Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Johanna Heldin och coach Kristian Lindström.Lag Hasselborg har OS-guld 2018, OS-brons 2022 och flertalet mästerskapsmedaljer. I kvalet till EM 2023 var det lag Wranå som tog EM-platsen. Nu är lag Hasselborg tillbaka i mästerskapssammanhang.VM Herrar 30 mars-7 april, Schaffhausen, SchweizLag Edin, Karlstads CK, deltar på VM med spelarna Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Daniel Magnusson och coach Alexander Lindström.Laget representerade Sverige senast på EM 2023 då laget tog en silvermedalj och har en lång meritlista med bland annat OS-guld 2022, OS-silver 2018 samt flertalet VM-guld och mästerskapsmedaljer.UttagningskriterierUttagning till VM 2024 har skett genom beslut av SCF:s styrelse med nominering från förbundskapten Fredrik Lindberg. Utgångspunkten var lagens resultat och prestation under säsongen 2023-2024.Uttagning för damer: lag Wranå och lag Hasselborg fick räkna säsongens fem bästa resultat på världsrankingen under säsongen 2023-2024 (World Team Ranking) till och med 21 januari 2024. Förbundsstyrelsen beslutade att ta ut lag Hasselborg till VM då de fick ihop 205 poäng i jämförelse med lag Wranås 150 poäng.På herrsidan baserades nomineringen på en samlad bedömning av lagens resultat och prestation under säsongen, främst i internationell konkurrens. Förbundsstyrelsen beslutade att ett VM-kval inte är befogat då lag Edin ligger på rank 6 och närmaste lag ligger på rank 60. Därför beslutades lag Edin skulle tas ut till VM utan ett kval.För mer information, vänligen kontaktaFredrik Lindberg, Sportchef
  fredrik.lindberg@curling.se
  076-303 77 72
  Maria Prytz, Förbundschef/GS
  maria.prytz@curling.se
  076-326 02 92
 • Svensk Curling växer

  Curlingförbundet satte flera tuffa mål inför 2022 och 2023 gällande ökning av antalet curlare. Målet var att gå från 3100 till 4000 medlemmar i föreningar. Uppföljningen visar att medlemsutvecklingen är stark och har ökat från 3100 till 3700 curlare totalt under de senaste två åren. - Jag ser det som positivt att förbundet har så många mätbara och specifika mål, även om de i vissa fall har varit tuffa att uppnå. Jag kan konstatera att medlemsutvecklingen är positiv även om vi har ännu en växel att lägga i. Extra glädjande är det att se att antalet juniorer ökar, vilket är viktigt för framtiden, säger Maria Prytz, nytillsatt GS för curlingförbundet.Av curlingförbundets nu 3700 medlemmar är 3250 personer i åldrarna 25-100 år. I åldersgruppen 21-30 år har antalet ökat med 98 personer, från 152 till 250. Antalet curlare upp till 20 år har vuxit från 290 till 420, en ökning med 130 personer.
 • Vårens tilltänkta distriktskonferens inställd

  Den planerade konferensen för Svenska Curlingförbundets distrikt i februari ställs in, då det inte finns tillräckligt med intresse att delta. Främsta syftet med konferensen var att diskutera distriktens roll och hur curlingen som idrott bäst ska vara organiserad framåt. Diskussionerna kommer att fortsätta och förbundsstyrelsen ser nu över andra sätt att leda samtalen, för att enklare engagera fler och få fram konkreta förslag på framtidens organistation.
 • Grattis till de svenska seniormästarna!

  I helgen avgjordes SM Seniorer (51+) i Östersund. Många kända och erfarna curlingnamn gjorde upp om SM-titlarna, som också innebar kvalificering till VM för seniorer i Östersund senare i vår. När sista stenarna var spelade stod det klart att det blir Sumpan Seniors och Härnösand CK Norberg som kommer representera Sverige i VM. Efter grundserien och semifinalerna stod det klart att finalerna i det närmaste blev en upprepning av fjolårets SM. På herrsidan blev det ett möte mellan Anders Kraupp och Mats Wranå med sina lag från Sundbyberg, och på damsidan skulle Anette Norberg och Camilla Noreen, från Härnösand respektive CK Granit mötas. Förra året tog Sumpan Seniors (Wranå) och Noreen hem SM-titlarna. Anette berättar om vägen till finalen, som gick via gruppspel och semifinal.- Vi vann stort i de tre första matcherna i gruppen, sedan var vi lite trötta på lördag kväll och förlorade mot Noreen, vilket innebar semifinal som vi lyckades vinna. I finalen hade vi bra kontroll och var det bättre laget.För Sumpan Seniors gick vägen till finalen så rakt som den kan, med tre raka vinster i trippelknocken och bäst teedragning, vilket innebar att man var högst rankad inför slutspelet. Efter vinst i kvartsfinalen, och en jämn match i semifinalen som stod lika inför sista omgången lyckades man kvalificera sig för final mot Sundbyberg CK Julius (skippat av Anders Kraupp). Seniors lyckades i sista omgången hindra Julius från att ta två poäng och därmed ta matchen till skiljeomgång. Mikael Hasselborg berättar om turneringen.- Vägen till ännu en final var som vanligt kantad av många spännande och jämna matcher där vi återigen med knapp marginal lyckades vinna.Både Micke och Anette vill passa på att rikta stort beröm till arrangören Östersunds CK som bjöd på fina isar och ett bra arrangemang. Anette säger till och med att det var den bästa klubbisen hon har spelat på i Sverige. Micke fyller i och uppmanar fler lag att delta.- Det var kul att spela seniors i Östersund! Det var längesen vi var där och spelade. För oss som lag var det första gången vi spelade i hallen. Fina isar och bra förutsättningar i övrigt så det blev ett väldigt bra mästerskap. Tack Östersund också för en trevlig kamratfest. Tycker att många fler lag borde ställa upp. Seniors är en happening med allt det innebär. Jag vill verkligen rekommendera fler lag att komma.Lagen har lite olika ingångar till VM i vår, Anette säger att de inte har hunnit sätta sig ner och diskutera målsättningar men säger att det ska bli väldigt kul med VM på hemmaplan. För Sumpan Seniors är siktet inställt på ännu en medalj till samlingen.- VM på hemmaplan känns väldigt positivt. Vi har spelat två av våra fem senior VM på hemmaplan. 2016 i Karlstad och 2018 i Östersund. Båda gångerna har vi nått final och i båda fallen var Canada våra finalmotståndare. Förväntningarna inför årets VM är att vi kommer att ställas mot allt ”yngre” motståndare. I takt med vår stigande ålder hårdnar konkurrensen både i Sverige och internationellt. Vi hoppas trots det göra ett bra VM i Östersund. Målet är självklart en till medalj. Vi har två guld, ett silver och ett brons. En medalj till vore fantastiskt.- Vår förväntan är också att även detta VM blir en härlig kamratfest. Det har varit en upplevelse som saknar motstycke att träffa alla trevliga curlare från världens alla hörn. Många gamla och nya vänner har vi mött. I seniorcurlingen finns en väl etablerad tradition om att sätta sig ner med sina motståndare efter matchen över en fika eller en god dryck. Vi ser fram emot ännu ett fantastiskt VM i Östersund och hoppas den svenska publiken kommer för att kolla mixed dubbeln och kanske tittar förbi oss seniorer.Vi gratulerar de nyblivna svenska mästarna och önskar varmt lycka till på VM Seniorer senare i vår!   
 • SM Juniorer 2024: Mästarna från Sundbyberg och IK Fyris

  JSM Flickor: Kval till JVM i Lohja 17-24 februariJSM 5-7 januari spelades i Karlstad med 8 lag på vardera pojk- och flicksidan. Flickornas final var en repris av förra årets, då Sundbybergs CK, Dryburgh mötte Härnösands CK, Hallström. Matchen startade trevande och något defensivt. Efter tre omgångar stod det två lika, när Dryburgh lyckades koppla greppet med fem poäng i den fjärde omgången. Det är Sundbybergslagets tredje raka JSM-guld och laget med Moa Nilsson, Moa Tjärnlund, Moa Dryburgh och Thea Orefjord (uppställningen på bilden) ska nu göra sig redo för sitt tredje JVM. VM spelas i Lohja, Finland den 17-24 februari. Med laget fanns också coach Sören Gran.I laget som vann silver spelade Nilla Hallström, Agnes Aldén, Emelie Sarén och Tova Noreen.I bronsmatchen möttes IK Fyris Sweeping Beauties och Sundbybergs CK, Sumpan Lassies. Sumpan Lassies kunde avgöra matchen med en öppen utslagning på sista stenen och vann sitt andra raka SM-brons.
 • B-JVM: Stopp i kvartsfinalen för Sverige

  Efter sju raka segrar i gruppspelet, tog det stopp i kvartsfinalen för de svenska killarna som mötte Kanada i avgörandet om en plats till A-JVM. Det var jämnt ända in i det sista. Oavgjort inför åttonde omgången och med sista sten, lyckades kanadensiska skippern dra till knappen och säkra vinsten. Ett abrupt slut på ett mästerskap som såg ut att kunna gå Sveriges väg. Vi vill tacka laget för deras insats. De har presterat fantastiskt hela grundserien och dessutom bjudit på sig själva och spridit glädje runtomkring sig. Det har varit en riktigt rolig vecka att få följa dem.Sveriges lag har bestått av Axel Landelius, Alexander Palm, Olle Moberg, Dante Alexander, Vilmer Nygren, coach Simon Granbom och förbundskapten Axel Sjöberg.
 • EM-Silver till Lag Edin

  Lag Edin vann silver vid EM i Aberdeen. Finalen mot regerande världsmästarna från Skottland var otroligt jämn och krävdes en skiljeomgång för att avgöra. Väl där hade skottarna övertaget och kunde avsluta med en dragning till mitten och vinst.
 • Ny förening i curlingförbundet!

  Svenska Curlingförbundet har fått en ny förening! Vi välkomnar Östhammars Sportklubb, som har bedrivit curlingverksamhet i sin ishall sedan 2021.
 • SM Figur: Medaljörerna och ett nytt svenskt rekord!

  Med 72 poäng i första serien, är Sofie Bergman nu innehavande av högsta noterade serie för damer i SM-sammanhang. Stort grattis!
 • SM Guld till hemmalaget!

  Vinnarna av SM Mixed Dubbel 2023 är Isabell Andersson och Simon Granbom!
 • De kom, de spelade, de segrade!

  Pia Hasselborg berättar om den skotska dam-touren som pågått i svenska curlinghallar under november. Skotskorna från elva olika klubbar i Skottland landande, något försenade, på Arlanda fredagen den 3 november. Medan vi väntade, Anta Hedström och jag, fick vi lägesrapport från andra resenärer om att skotskorna var på gång; ”De står vid bagagebandet.” ”De kommer strax efter oss.” De märktes i sina ”curlinguniformer” med fina blågula tartanhalsdukar! (Ska berätta mer om dem senare.)Touren, rundresan, som gjordes i år är en del i en långvarig tradition där utbytet mellan Royal Caledonian Curling Club, Ladies’ Branch och SCF och har pågått sedan 1968. Vart femte år bjuds skotska curlare till Sverige och vart femte år bjuds svenska curlare till Skottland. Nästa besök till Skottland blir 2028 – om RCCC bjuder in… Denna gång besöktes Gävle, Uppsala, Norrköping, Jönköping, Karlstad, Sundbyberg och Danderyd. Det är en vänlig landskamp mellan våra länder, där varje poäng, i varje match, räknas och inga matcher kan avbrytas. Hittills har Sverige varit framgångsrik, men…
 • UNIQLO blir officiell klädleverantör till svensk curling!

  Foto: Stefan TjärnlundDe svenska landslagen inom dam, herr, mixed dubbel och rullstolscurling kommer att spela mästerskap i UNIQLO kläder säsongen 2023-2024. Spelarna som burit kollektionerna vid tidigare mästerskap är mycket nöjda med avtalet för kläderna som är framtagna i dialog med dem och specifikt för curlingens behov.Från förbundets sida är vi mycket glada att kunna presentera vår nya partner som kommer hjälpa våra spelare att prestera både på och av isen. I samarbete med UNIQLO åker även lag Edin till Japan efter EM för att delta i Kariuzawa International Curling Championships och inspirera barn och unga på plats till att börja med curling.Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • In Memoriam: Connie Östlund

  Vi är otroligt ledsna att skriva om nyheten att en av våra högst betydande curlare och ledare har lämnat oss. Connie Östlund från Karlstads CK blev 63 år. Connie var en av våra mest framgångsrika curlare och ledare. Hans curlingkarriär innefattade VM brons, EM silver och VM silver för seniors, samt en rad medaljer från svenska mästerskap och en tid som förbundskapten för juniorer.Han var också en av de personer som helt och hållet levde efter the Spirit of Curling. Med- och motspelare har mött en person med positiv attityd och stort sportmannaskap. Någon som var schysst, hjälpsam och en person som bjöd på sig själv både på och av planen.Spelare från Connies generation minns hur juniorlaget från Karlstad ansågs vara näst intill oslagbara under en period. Finalen 1979, då de förlorade mot Sören Gran har gått till historien som en match att minnas, då motståndarna och klubbkamraterna avslutade både näst sista och sista omgången med slag som på den tiden räknades till rena turstenar, även om de var meningen. Connie följde sedan med till Junior-VM trots förlusten, som reserv.Första seniormästerskapet för Sverige spelade Connie 1982 i Garmisch Partenkirchen, tillsammans med Sören Gran, Niclas Järund och Tony Eng. Laget skämtade om att de var ett gäng med reserver på VM eftersom de satts ihop på ett annorlunda sätt. Sören och Niklas hade inte fått ledigt från lumpen för att spela SM. Tony och Connie hoppade in som reserver och vann SM tillsammans med Anders Svennerstedt och Henrik Holmberg. De två var i sin tur för unga för att spela VM, vilket innebar att Sören och Niklas kom tillbaka för mästerskapet.Laget gick till semifinal där det tog stopp mot storfavoriterna från Kanada med Al Hackner i spetsen. Trots en mycket välspelad match, slutade mästerskapet med en fjärde placering. Rick Laing från kanadensiska laget minns matchen många år senare och har berättat att de även efter mästerskapet använde den som exempel när någon spelade riktigt bra med uttrycket: ”De spelar som Sverige 1982.”Två år senare, tillsammans med Pelle Lindeman, Carl von Wendt och Bo Andersson var Connie åter tillbaka på VM scenen i Duluth Minnesota och vann brons.1985 kvalificerade sig laget för EM i Grindewald, då tillsammans med Göran Åberg istället för Carl von Wendt och vann silver efter finalen mot Tyskland.Som ledare hade Connie en avgörande betydelse för Karlstads-juniorernas utveckling under tidiga 2000-talet. Det var tidigt år 2000, när Connie ställde frågan om vi tjejer i olika åldrar som börjat träna curling i Karlstad, skulle slå oss ihop och bilda ett lag tillsammans. Ett initiativ som ledde till år av träning, tävling och en vänskap som fortfarande står sig stark. Connie ledde träningar på isen, skjutsade oss land och rike runt och höll även i högst egenpåhittad fysträning under somrarna.Den som gjorde ett bra slag på isen kunde med största säkerhet titta upp på läktaren och se Connie stå mitt bland publiken och göra en dans eller vågen för att visa sin uppmuntran och sitt stöd. Han fanns både som idrottslig ledare och som vuxen stöttepelare för oss genom tonåren. Tillsammans med Bitte skapade han en trygg plats med trygga och inlyssnande vuxna. Deras dörr stod alltid öppen för den som ville hälsa på, sjunga karaoke, var fikasugen eller behövde prata om curlingen, skolan eller livet.Vi som haft ynnesten att lära oss spela curling av Connie, har också fått djupt rotat i oss, att träna och tävla för att vinna är bra - men allra viktigast är att njuta av upplevelsen, lära sig allt som finns att lära och att när curlingkarriären är slut, så ska den ha gett vänskapsrelationer som varar.Dessa lärdomar är jag säker att vi alla värderar otroligt högt nu när vi nått den delen av livet där curlingskorna spenderar sin mesta tid på hyllan, medan relationerna och minnena av allt roligt vi gjort tillsammans finns kvar.Vi har Connie att tacka för stora delar av det vi fått uppleva oss och det är med stor sorg vi nu sänder våra tankar till närmsta familjen, Bitte, Cissi och Nicklas med familjer.Begravningen äger rum i Karlstad den 16:e november. Familjen har tillsammans med Karlstads Curlingklubb startat en fond till Connies minne. Den som vill stötta gör det via swish till 123 690 2753 eller Bankgiro 959 0332. Märk din betalning med Connie.För Svenska Curlingförbundet
  Sara Carlsson
 • Nyutbildade ismakare!

  Under hösten har Svenska Curlingförbundets Teknikutskott TEKU genomfört ismakarkurser vid två tillfällen i Karlstad och Östersund. Många intresserade ismakare har fått utbildning i teori och praktik i allt från flödning till underhåll av stenar. Målet med kursen är att klubbarna ska ha möjlighet att uppfylla kraven för iskvalitét på förbundstävlingarna samt skapa bra förhållanden även i vardagsspelet.Är du intresserad eller ej haft möjlighet att delta? Då är det dags att anmäla dig till säsongens tredje tillfälle i Umeå 12-14/1 2024! Anmäl er till Jan Rydheim, jan.rydheim@curling.se
 • Stenhårdscurlen i Karlstad

  Helgen 11-12 oktober spelades återigen Stenhårdscurlen för yngre juniorer i Karlstad. Tävlingsledare och ungdomsansvarig i klubben Alva Sundberg berättar: Stenhårdscurlen 23/24 blev en mycket lyckad yngre juniortävling. Sex lag från fyra olika klubbar deltog. Alla lag fick minst 5 ispass under två dagar med matcher och kids figur.Under lördagen spelades gruppspelet som avslutades med en härlig pizzamiddag vid ett långbord där lagen blandades, spelarna tog möjligheten att prata med juniorer i andra klubbar. Det bjöds på lite snacks samt en frågesport innan vi avslutade i hyfsat god tid då alla, såväl tränare och spelare som funktionärer var supertrötta efter en fullspäckad dag.Under söndagen spelades kvartsfinaler, semifinaler och till sist final, bronsmatch och match om femte/sjätte plats. Efter tre spännande matchpass, och en final som slutade lika innan den avslutades med dragning för vinst, blev det prisutdelning.Jag som tävlingsledare är supernöjd. Tack till alla funktionärer, föräldrar, coacher och juniorer för att ni gjorde det lyckat.
 • Föreningsbesök i Vänersborg

  Som en del i återstartsarbetet har vi en ambition att föreningar som har behov av träningstips kan få besök av någon erfaren ledare som håller teknikträning eller annat med föreningarnas ledare och spelare. Vänersborgs CK är en av föreningarna som tagit tillvara på möjligheten och fick besök av Sören Gran för teknikträning under förra veckan. Mattias West från föreningen är mycket nöjd med besöket:- Det var fantastiskt kul att ha besök av Sören!! Vilken underbar positiv människa!!
  Föreningen planerar redan nu för återbesök med Sören i januari. Vill er förening också ha besök av en tränare? Kontakta johan.nygren@curling.se

Publicerad: 2022-02-23

Prenumerera på nyheter

Hantera prenumeration